Korisni saveti

Za dug vek kućnih aparata

Preporuke za bezbedno i dugotrajno korišćenje

Prvo pravilo posle kupovine aparata neka vam uvek bude pred očima: Zbog otklanjanja svih mogućih kasnijih problema, već pre prve upotrebe polako i pažljivo pročitajte uputstva za upotrebu. U uputstvima se nalaze svi podaci potrebni za bezbedno i kvalitetno korišćenje proizvoda. Redovno održavajte aparate u skladu sa uputstvima i koristeći sredstva za čišćenje koja preporučuje proizvođač.

Kod plinskih šporeta najviše pažnje posvetite održavanju plinske instalacije:
 • redovno menjajte gumice na spoju regulatora i plinske boce,
 • bar jednom u dve godine zamenite spojnu cev između boce i šporeta,
 • povremeno proverite kvalitet spojeva spojne cevi na regulatoru i na ulazu u šporet,
 • obratite pažnju na karakterističan miris koji se javlja prilikom nekontrolisanog ispuštanja plina. Ako primetite da plin negde izlazi, odmah zatvorite  plinsku bocu odn. ventil na dovodu zemnog gasa i pozovite servis Gorenja. U tom slučaju dobro provetrite prostoriju i u njoj ne koristite otvorenu vatru i ne uključujte odn. isključujte električne potrošače.
Za normalan rad rerne preporučujemo:
 • za pečenje u rerni uvek koristite odgovarajuće plehove,
 • prilikom pečenja pridržavajte se uputstava proizvođača – tabela iz uputstava sa preporučenim temperaturama za različite vrste pečenja,
 • nikada ne oblažite unutrašnjost rerne metalnom folijom,
 • plehovi ili posuda u kojoj spremate hranu u rerni nikada tokom pečenja ne smeju da budu položeni na dno rerne, jer tako može da se uništi emajl u rerni,
 • Pre pečenja hrane sa velikom sadržinom vlage rernu uvek prethodno zagrejte na radnu temperaturu. Tako ćete sprečiti kondenzovanje pare sa unutrašnje strane vrata rerne i sprečiti da ona otiče na elemenat ispod rerne.
Kod staklokeramičkih površina za kuvanje strogo se pridržavajte uputstava proizvođača:
 • za kuvanje koristite posudu iste veličine kao označena ploča za kuvanje,
 • posuda mora imati ravno dno bez izbočina (kao i bez raznih natpisa i znakova) koja bi mogla da izazovu oštećenja (ogrebotine),
 • prilikom kuvanja pazite da po površini za kuvanje ne prospete šećer, so i slične sastojke. U slučaju da vam se to ipak desi, površinu odmah obrišite suvom krpom,
 • sa staklokeramičke površine možete, pomoću posebnih za to namenjenih sredstava za čišćenje (Ceram, Sidol…), da odstranite i najtvrdokornije  mrlje (npr. mrlje od hrane koja vam je prekipela preko ivice posude, …). Za čišćenje nikada ne koristite gruba sredstva za čišćenje niti žice za struganje, jer ćete uništiti staklokeramičku ploču,
 • sredstvo za čišćenje nikada ne nanosite na vruću površinu,
 • staklokeramičke ploče ne koristite kao dodatnu radnu površinu,
 • Osnovno prilagođavanje senzora na dodir na okolinu: Posle svakog priključivanja na mrežni napon automatski se obavlja osnovno prilagođavanje kako bi se garantovala optimalna funkcija senzora. Na svim displejima se pojavljuje „-“. Kada se osnovno prilagođavanje uspešno završi, oglašava se zvučni signal, svi indikatori se ugase i možete upravljati pločom za kuvanje. U toku postupka prilagođavanja na senzorima ne smeju stajati nikakvi predmeti. Ako ne bi bilo tako, prilagođavanje bi se prekinulo sve dok te predmete ne uklonite. U tom periodu ne možete upravljati svojom pločom za kuvanje.
 • Prilikom kuvanja u posudi od vatrostalnog stakla ili porcelana poštujte uputstva proizvođača posude. U suprotnom može doći do oštećenja ploče za kuvanje.
Kada je uključen kuhinjski aspirator, odžak kamina u istoj prostoriji ne odvodi dim. Kako to da sredim?
Kod jačih kuhinjskih aspiratora, koje obezbeđuju protok vazduha do 600 m3/h, zbog nedovoljnih otvora za dovod svežeg vazduha u prostoriji se javlja potpritisak.

Za normalan rad ostalih uređaja koji odvode vazduh zajedno sa kuhinjskim aspiratorom treba obezbediti dovoljan dovod vazduha u prostoriju preko otvora za vazduh koje ni u kom slučaju ne smete blokirati.

Kada u kuhinjske aspiratore treba dodati ugljeni filter?

Kada pare ulaze u aspirator, one najpre prelaze preko filtera za masnoću koji može biti metalna rešetka ili od tkanine. Na tom filteru se zadržava masnoća.

Ugljeni filter je prikladan za aspiratore kod kojih se ne može izvesti odvod iz prostorije. U tim slučajevima pare prelaze preko ugljenog filtera koji prihvata i neutralizuje mirise.
Prilikom redovnog korišćenja ugljeni filter treba menjati svaka 4 meseca.

Da li mogu jednokompresorski aparat frižider/zamrzivač sa dvoja vrata da stavim u prostoriju koja ne greje stalno?

Aparat stavite u suvu prostoriju koja se redovno provetrava. Dozvoljena temperatura okoline za pravilan rad aparata je uslovljena izradom aparata, što je navedeno i na odgovarajućoj pločici.

Klasa Temperatura okoline
N (normalni) od +16°C do +32°C
ST (suptropski) od +18℃ do +38℃
T (tropski) od +18℃ do +43℃

Kod jednokompresorskih aparata (aparati sa tipskom oznakom HZ…) treba paziti da temperature okoline ne bude niža od dozvoljene. Ako je aparat duže vremena izložen nižoj temperaturi, u rashladnom delu biće normalne temperature, a povećaće se temperatura u zamrzivaču, što skraćuje vreme čuvanja namirnica, a namirnice mogu i da se otope. Ti aparati stoga nisu namenjeni za korišćenje u prostorijama koje se ne greju stalno (npr. vikendice).

 

Mogu li frižider/zamrzivač da isključim na duže vreme?
Ako aparat nećete koristiti duže vreme, okrenite dugme termostata u položaj 0 (STOP). Prekinite dovod električne energije, aparat ispraznite, otopite, očistite i ostavite vrata pritvorena.

 

Imam frižider sa automatskim otapanjem. Zašto na dnu frižidera (ispod posude za povrće) stoji voda?

Voda stoji ispod posude za povrće ako je zapušen otvor za oticanje vode ili ako otopljena voda kaplje pored žleba za prikupljanje vode.

 • Zapušeni otvor očistite, na primer, plastičnom slamkom.
 • Preveliki sloj leda otopite ručno (vidi uputstva za upotrebu, poglavlje „Skupljanje leda na zadnjem zidu unutrašnjosti frižidera“).

Voda za ispiranje se peni.

Uzrok stvaranja pene leži u prevelikoj dozi sredstva za pranje, mekoj vodi ili u sredstvu za pranje koje jako peni.

Šta učiniti?

Dozirajte sredstvo za pranje prema uputstvima proizvođača uzimajući u obzir tvrdoću vode i zaprljanost veša. U mekoj vodi se sporije ispira, pena se stvara i ako je veš stvarno dobro ispran, a posle određenog vremena ona nestaje.

 

Mašina za pranje veša slabije ispira, a po završetku pranja na vešu ostaju bele praškaste čestice. Šta je uzrok toga?

Dozirajte sredstvo za pranje prema uputstvima proizvođača uzimajući u obzir tvrdoću vode i zaprljanost veša. U mekoj vodi se sporije ispira, pena se stvara i ako je veš stvarno dobro ispran, a posle određenog vremena ona nestaje.

Šta učiniti?
 • dozirajte prašak prema uputstvima proizvođača sredstava za pranje,
 • veš odmah isperite još jednom,
 • koristite tečna sredstva za pranje koja ne sadrže zeolite,
 • pokušajte da uklonite čestice četkom.

Kondenzaciona mašina za sušenje veša je slabo sušila, a sada uopšte ne suši veš. Šta je uzrok toga?

Uzroci za slabo sušenje, koji ne potiču od kvara na mašini, mogu biti sledeći:

 • zapušen filter na vratima ili filter u vazdušnom kanalu,
 • zapušen kondenzator vode,
 • mašina za sušenje se nalazi u pretoploj prostoriji,
 •  slabo isceđen veš.

Iz nabrojanih razloga (pre svega zbog neočišćenog filtera i kondenzatora vode) može doći do isključivanja zaštitnog termostata, a to znači prestanak grejanja odnosno sušenja i posledično servisnu intervenciju.

 

Šta učiniti?

Poštujte uputstva za upotrebu i to:

 • očistite filter posle svakog korišćenja mašine za sušenje,
 • povremeno proverite i po potrebi očistite kondenzator vode
 • pobrinite se da se mašina ne nalazi u pretoploj prostoriji (gde je temperatura viša od 25° C), viša temperatura prostorije znači, osim dužeg sušenja, i veću potrošnju el. energije,
 • za prikladno oceđen veš preporučujemo mašinu za pranje sa centrifugom od bar 800 obrtaja bubnja u minuti ili više.
Kako treba da ugradim mašinu za pranje sudova?

U slučaju da mašinu za pranje sudova ugrađujete u niz kuhinjskih elemenata, ona mora biti ugrađena prema uputstvima proizvođača. Ova uputstva dolaze uz novu mašinu.

Već prilikom ugradnje mašine za pranje sudova imajte na umu da će mašina u životnom veku možda morati i da se servisira. Zato omogućite da se mašina jednostavno izvlači kako se ne bi oštetio pod ili kako ne biste morali da rastavljate čitavu kuhinju. Uz neke modele su zato priložene plastične vođice koje stavljamo ispod nogica mašine.

Mašina za pranje sudova mora biti nivelisana, što se postiže nogicama koje se podešavaju.
Visina odvoda vode (sifona) mora biti između min 30 i max. 100 cm.

Kako treba da održavam mašinu za pranje sudova?

Za duži životni vek mašine i za kvalitetno pranje potrebno je redovno čišćenje u skladu sa uputstvima za upotrebu.
Važno je da posle svakog korišćenja mašine očistite filtere. Prilikom skidanja filtera obratite pažnju na to da mogući ostaci hrane ne dođu u pumpu i da je blokiraju. Povremeno pregledajte i prskalice i filter na vodovodnoj slavini i po potrebi ih očistite.
Samo dobro očišćeni filteri i prskalice daće dobre efekte pranja.

Voda kaplje na sigurnosnom ventilu kada bojler zagreva vodu. Kako da otklonim taj problem?

Voda koja se u bojleru zagreva povećava zapreminu. Pošto se voda, za razliku od gasova, ne može sabijati, ona mora da se oslobodi. Kod bojlera koji rade na pritisak, na priključku hladne vode na bojleru je postavljen sigurnosni ventil čiji je zadatak da pri pritisku od 7 bara ispusti povećanu zapreminu vode. Ako hoćemo da sprečimo ispuštanje sigurnosnog ventila, instalater mora da omogući širenje zapremine vode u prostor van bojlera i u tim slučajevima se preporučuje ugradnja odgovarajuće ekspanzione posude za sanitarnu vodu.

Sigurnosni ventil bojlera pušta čak i kada bojler ne zagreva sanitarnu vodu. Šta je uzrok?

U vodovodnoj mreži se javlja pritisak viši od 7 bara ili pak sigurnosni ventil ispušta vodu pri nižem pritisku. Ako dolazi do ispuštanja pri nižem pritisku, profesionalac mora da ugradi odgovarajući sigurnosni ventil za 7 bara. Ako je pritisak u vodovodnoj mreži viši od 5 bara, pre bojlera na instalaciji sanitarne vode ugradite kvalitetan regulator pritiska i postavite ga na vrednost manju od 5 bara, a istovremeno između regulatora i bojlera postavite odgovarajuću ekspanzionu posudu.

Izvor gorenje.rs

Fontana Term